• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Kylmä on usein läsnä kun moottoripyörällä ajelee, varsinkin keväällä ja syksyllä ajaessa. Erilaisia ratkaisuja on paljon. Itse harkitsin ensin Rukan Air Vintage ilmaliivin ostamista. Niitä oli kuitenkin huonosti saatavilla erikseen ja hintakin asettui n. 300 egen tienoille. Netti-Chatissa pari kaveria ehdotti että kannattaa ostaa sähkölämmitteinen liivi tai oikeastaan että kannattaa nimenomaan ostaa takki jossa siis myös hihat lämpeää. Surffailin netissä ja tutkiskelin tarjontaa:

Klan:  Suomessa edustaa Euro Motor, Oulu (http://www.emc24.fi/). Italialainen tuote. Teho n. 45W, ottaa virtaa siis n. 4A. Takin hinta n. 195e, säädin 59e

Widder: Kanadalainen tuote. Hihat ja liivi on erikseen.

Gerbings: Suomessa edustaa Storm Motor. Kanadalainen tuote myös. Teho 77W, 6.4 A. Takki 209e, säädin 79e.

Ihmettelin ensin että näinkin paljon on tarjontaa näin marginaaliseen käyttäjäryhmään kuin kylmässä ajelevat gerbings-2.jpgmoottoripyöräilijät. Nämä tuotteet on kuitenkin alunperin tehty moottorikelkkakäyttöön, jossa suurin piirtein aina ollaan tekemisissä kylmän sään kanssa. Samasta asiasta juontaa varmaankin tuo kanadalaisten valmistajien yleisyys. Ihmettelin aikani että minkä ostaisi ja päätin sitten mennä Stormille kokeilemaan, se kun oli lähellä Turussa. Takkien mitoitus oli vähän sellainen, että muuten väljä mutta hihat ja selkä on helposti liian lyhyt => tästä syystä minäkin päädyin XL-kokoon. Säädin on aivan pakollinen varuste, koska täydellä teholla takki lämpiää aika nopeasti ja sitä saisi olla jatkuvasti painelemassa päälle/pois. Stormilla on tarjolla vain tupla-säädin eli siinä on säätönupit kahdelle varusteelle, esim. housuille tai toiselle takille. Takki ja säädin tinkattuun hintaan n. 240e. gerbings-1.jpg

Takin virtajohto on vasemmalla puolella helmassa ==> asensin kytkimen kaksipuoleisella tarralla tankin vasemmalle puolelle, reiden ja tankin väliin. Virran otin väliaikaisesti suoraan akulta. Säätimessä on OFF-asento ja sen jälkeen portaaton säätö täydelle teholle. Säätö ei ole termostaatti joka pitäisi lämmön jossain tietyssä arvossa vaan siinä vain "katkotaan" takille menevää virtaa tehon säätämiseksi. Toimii minusta käytännössä kuitenkin hyvin. Säätimen asteikko oli hankala nähdä/seurata => tein keltaisella teipillä hieman asteikkoa näkyvämmäksi jolloin ajossakin nopealla silmäyksellä näkee millaisissa teholukemissa ollaan.

Käyttökokemukset ovat erittäin positiiviset. Lämpöä riittää. Keväällä ihan kokeilumielessä kävin Loimaalta Hyvinkäällä 125 km sivu, lähdössä pakkasta -2, takaisin tullessa +4. Päällä T-paita, sen päällä ohut bosis, lämpötakki ja Rukan goretex-puku. Ihan alussa hieman tuntui käsivarret kylmiltä, mutta kun takki kunnolla lämpesi, ei kylmää juuri huomaa. Tehoja oli päällä n. ehkä 2/3 max-tehosta. Takissa on lämpövastuksia sen verran harvaan, että jokin ohut vaate pitää alla olla, muutoin vastukset tuntuu suoraan ihoa vasten hieman kuumilta. Välissä oleva vaate ikäänkuin tasaa lämpöä. Takissa on hyvä, korkea kaulus joka tuntuu myös lämpeävän eli estää täysin minkäänlaisen vedontunteen kaulassa. Ajopuvussa pitää tietysti olla kauluksessa sen verran löysää, että takin kauluksen voi sinne väliin jättää. Suurimman eron tuntee ajon jälkeen, jolloin yleensä iskee tietynlainen "horkka". Nyt puku on lämmin ja varsinkin pysähtyessä kun ajoviima lakkaa ja puku vielä hohkaa lämmintä, olo on kuin ei olisi kylmää ollutkaan. Toinen selkeä käyttötilanne on sadekelillä. Keli ei haitta ollenkaan niin paljon kun on lämmin. Varsinkin goretex on sellainen, että se kyllä pitää sinällään veden ulkopuolella, mutta kun itse päälikangas ikäänkuin kastuu, kylmää tuppaa tulemaan läpi selkeästi enemmän kuin kuivana. Tässä kohtaa lämpötakki pitää sinut lämpimänä ja ajo maistuu sateesta huolimatta. Sähköjohtoa ei ajossa huomaa lainkaan, pois hypätessä pitää tietenkin muistaa ottaa irti. Jätin oman johdon sen verran löysäksi, että voi nousta pyörän päältä sivuun ja vielä johto on kiinni. Johdon liitin on aika tiukka, mutta irtoaa kyllä jos ei huomaa itse irroittaa, aika lujaa kyllä kiskaisee eli jos sitä kymmeniä kertoja kiskaisee voipi olla johto kovilla. Pari kertaa keväällä unohdin tankkauksessa johdon kiinni, mutta sitten siihen tottui ja muisti irroittaa.

Keväällä tuli käytettyä paljon, koska ajelen aamulla aikaisin töihin 100 km matkan. Minun kokemusten mukaan lämpöä tarvitsee pitää päällä jos lämpötila on alle 16-17 asetatta. Sitä lämpimämmällä pelkkä takki itsessään lämmittää tarpeeksi. Tästä syystä taisi mennä keskikesällä pari kuukautta että oli aika harvoin päällä, lähinnä sateella ja yöllä ajaessa. Syksyllä on nyt sitten tietysti päällä. Sanoisin lopuksi että jos haluaa jatkaa ajokauttaan kärsimättä kylmää, tämä varuste on hintansa väärti. Varsinkin näin vanhemmiten kun kaipaa enemmän mukavuuksia.