• Honda

  • Mercedes-Benz

  • Scania LBS 141

  • Scania LS 110

  • Genealogia

Parina päivänä pajalla taas. Vähän on ollut inspiraation puutetta talven aikana ja kylmä peltihalli ympäristönä ei oikein houkuttele. Toivottavasti kevään tullen into paranee.

Nostettiin velipojan kanssa apurunko pois päältä. Pitää tehdä erilaisia rungon viimeistelyhommia ennenkuin nostetaan vaihtolavalaite lopullisesti päälle. Sen jälkeen tilaa rungon sisällä on vähänlaisesti. Katkaisin rungon pitkän peräylityksen syksyllä ja nyt ihmettelin vetopalkkia takaisin. Sinällään ei ole tarkoitus vetää täysperävaunua mutta iso koukku on hyvän näköinen ja voi olla että pulaan joutunutta kanssa-autoilijaa joutuisi vetämään. Haaste oli se, että koukku pitäisi saada tarpeeksi eteen jotta ei haittaa vaihtolavan nostoa päälle. Vastassa oli kuitenkin vaakatasossa oleva telinnoston sylinteri ja lisäksi koukku otti kiinni poikkipalkkiin. Vähän jäi liian kauas mutta siinä se nyt on. Heftasin sen suoraan runkoon kiinni. Reikien poraus on aika urakka, pitänee jostain yrittää saada sellainen magneettikiinnitteinen pora. Hitsasin sivuille myös lisäpalat, koska tämä vetopalkki on tärkein paikka mihin vaihtolavalaitteen apurunko tulee kiinni. Vieläkin pitää hitsata hieman lisää jotta tulee paremman näköinen. 

 

Siinä se on perässä heftattuna kiinni. Perä on vähän töpön näköinen mutta niin se vaihtolavakäytössä usein on. 

 

Telin koneikkoa olen useaan kertaan ihmetellyt. Se oli siellä takana sivulla mutta ei sinne mahdu rungon lyhentämisen jälkeen mitenkään. Oli mielessä sijoittaa se vetoakselin ja telin väliin rungon sisälle, mutta äärimmäisen hankala paikka jos jotain joutuu tekemään. Sain useita neuvoja että sivulle vaan hyvään paikkaan. Sain sitten idean että joo sivulle, mutta laitankin sen suunnitellun työkalulaatikon sisälle samaan tilaan. Muuten ei olisi jäänyt työkalulaatikolle lainkaan paikkaan. Romiksella katseltiin työkalulaatikkoa, mutta kun tilaa oli vain 60 cm, niin lyhyttä laatikkoa ei oikein löytynyt. Sitten tuli seuraava ahaa-elämys eli laitanpa myös akut laatikon sisälle => nyt sopii jo 120 cm laatikko. Osatorilta Forssasta katseltiin vaihtoehtoja ja löytyi pari aika sopivaa hieman vanhemman mallista. Tulevaan museovehkeeseen ei uudemmat oikein sovikaan. 

Tänään sitten "mallailin" miten se siihen tulisi ilmasäiliöiden ja vaihtolavalaitteen sivutunkin väliin. Ilmaputket takimmaisesta säiliöstä on ikävästi tiellä, josta johtuen laatikkoa joutuu ottaamaan 10 cm taaksepäin siitä missä akkulaatikko nyt on. Muuten sopii hienosti. Tuolla perusteella katsoin sitten paikan mihin tulisi telin koneikko (kun se laitetaan laatikon takimmaiseen päähän). Mittailin ja rautalangasta väänsin mallit millaiset hydrauliputket tarvitaan takaa telin sylinteriltä tähän koneikkoon. Revin taakse menneet sähjköjohdot irti ja sijoittelin uudestaan tulemaan tähän koneikon uuteen paikkaan. Ohjausjohdon katkaisen sopivaksi, mutta akulta tulevaa paksua virtajohtoa vielä mietin että jätänkö vain kiepille. Katsellaan kun ollaan kytkentävaiheessa. 

Telin koneikko irroitettuna. Laatikon paikka siellä ihan takana on vihon viimeinen. Se on kaikelle vedelle ja roiskeelle alttiina. Sen sitten näkee kunnosta: joka puolelta pahasti ruosteessa. Nostoliike toimi mutta lasku ei. Johtohässäkkä oli aika karmea, voi olla vain kytkentäongelma. Koneikkoa irroitettaessa jätin telin ylös laittamalla 4x4  palikat sinne jousituksen väliin. Voi olla että mennään maalarille saakka näin :) 

 

Tässä koneikko purettuna kaikesta ylimääräisestä ja mallattuna tulevalle paikalle. Aika kompakti paketti. Solenoidille pitää erikseen katsoa paikka.

 

Tähän kohtaan tulee 120 cm pitkä (ja ~50 cm korkea) alumiininen laatikko. Tuo vasemmalla näkyvä erillinen akkukotelo poistuu. Akut ja telikoneikko saman laatikon sisällä ja vielä jää säilytystilaa. 

 

Seuraavaksi pitää hakea terästä joista rakentaa kannakkeet laatikolle. Tarkoitus on asentaa laatikko vasta maalauksen jälkeen, mutta tuolle telikoneikolle pitää tehdä väliaikainen teline maalauksen ajaksi. Yksi paha homma vielä jäljellä ennenkuin pääsee takaisin vaihtolavalaitteen kimppuun: telin päällä oleva poikkipalkki on osittain keskeltä mädäntynyt => pitää vaihtaa siihen osa keskelle. Sen jälkeen pääsee nostamaan vaihtolavalaitteen apurungon lopullisesti paikalleen.