• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Kipin ja vaihtolavalaitteen ohjaukseen halusin sähköllä toimivan ohjauksen. Käytännössä sähköisillä paineilmaventtiileillä ohjataan painetta paineilmasylintereihin jotka käyttää varsinaisia hydrauliventtiileitä. Hydrauliventtiipöydässä olin jo aiemmin huomannut vian: lavan vedon venttiili ei palauta lainkaan, jouset ilmeisesti kuolleet. Ostin kokonaan toisen samanlaisen venttiilipöydän ja siinä oli myös paineilmasylinterit mukana. Vaihto oli aika työläs kun vaihtolavalaitteet oli nyt päällä. 

Ostin viime kesänä rompetorilta sähkökäyttöiset paineilmaventtiilit. En saanut niitä kuitenkaan toimimaan. Ostin uudet Lintusyrjältä. Piti ensin ostaa kaksi 2-toimista lohkoa, mutta halvemmaksi ja yksinkertaisemaksi tuli ostaa neljä yksitoimista venttiiliä jotka pystyi pulttamaan yhteen. Ne sijoitin vasemmalle sinne akku/telikoneikko -laatikkoon. Sieltä 6 mm paineilmaputket sylintereillä, edestä paineilmaa kaappiin (oli valmiina hiekoituslaitteen käytössä ollut ulostulo). 5-napainen sähköjohto kaapista hyttiin ja sen päähän kaksi 2-toimista vipukatkaisijaa (parempi ohjain pitää vielä jossain vaiheessa miettiä). Alkoi heti toimia niin kuin pitää. 

 

Vasemmalla uusi jossa on nuo paineilmasylinterit valmiina. Oikealla vanha jossa siis palautusongelma. 

 

Tässä neljä 1-toimista venttiiliä lyötynä nippuun niin että tarvitaan vain yksi paineilman sisääntulo. Yksinkertainen ja kompakti.