• Honda

  • Mercedes-Benz

  • Scania LBS 141

  • Scania LS 110

  • Genealogia

Moottorin puolella ja telin oikean puolen jarrukilven kanssa aherrettu viime aikoina.

Nostin hytin ylös ja pesin moottoria ja vaihteistoa painepesurilla. Hitsasin kiinni irrallaan olleen öljynmittatikun varren. Piti korjata myös pakkosyötön vaijerisysteemiä, mutta vaijeri jumissa ja muutenkin homman voi tehdä myöhemminkin => irroitin sen vain pois. Vaihdoin turbon öljynsuodattimen ja polttoaineen suodattimet (sen vuoksi että ei tarvii heti maalauksen jälkeen "kastella" moottoria). Turbon suodatin on jännästi pystyssä. Mutta kun antaa tarpeeksi seistä niin ei sieltä lopulta tullut juuri mitään öljyä ulos eli se näyttää valuvan tyhjäksi kun kone sammuksissa. Irroitin ilmanpuhdistajan ja siihen liittyvät putket. Kiinnityslevyn takaa paljastui ilmanpuhdistajan "laatikosta" kämmenen kokoinen läpiruostunut alue eli peltiseppähommiin joutuu tämänkin kanssa. Laitoin nyt valiaikaiseksi ratkaisuksi ilmanpuhdistajaksi sellaisen sportti-suppilon. On helpompi puhaltaa ja maalatakin kun se on pois. Venttiilikoppien tiivisteet hieman vuotaa mutta muuten ei isoja öljyvuotoja näy. Laskin hytin alas ja piti laittaa käymään: hörisi 5 s ja sen jälkeen ei käymään. Ilmasin uudestaan suodattimien päältä => ei käynnisty ja akkukin alkoi hyytyä. No sit akku lataukseen. Tässä ei näytä olevan pumpun kyljessä mitään ilmausruuvia. Vielä kerran ilmasin ja painelin sen jälkeen vielä reilun kymmenen kertaa käsipumppua. Sen jälkeen lähti n. 10 sekunnin startin jälkeen käymään. Täytyy näemmä varsinaisen ilmauksen jälkeen muistaa painella käsipumpulla niin että p-ainetta menee paluupuolelta tankkiin saakka reippaasti. Hytin nosto/laskukin siinä sohlasi. Se on aika raskas noston ja lasku alussa. Ja kääntöventtiilin täytyy olla juuri oikeassa asennossa, muutoin ei tapahdu mitään. Ehkä sen nyt pikku hiljaa osaan. 

Koppa ylhäällä. Ilmanpuhdistaja ja putki etualalla. Ilmasäiliön päällä uusi sininen "Sport-malli" suodatin. 

 

Oikean puolen telin jarrukilvestä ei ollut paikoitellen kuin harso jäljellä, pakko vaihtaa. Lähdin irroittamaan rumpua "koko paketti" -systeemillä eli pyörät/jarrurumpu paketti irti kokonaan laakereistaan. Niin kuin välillä on tilanne, ihan perhanan piukassa oli. Ajelin pihassa rallia ja lekalla hakkasin mutta ulommainen laakeri ei inahdakaan paikaltaan. Otettiin sitten käyttöön sama systeemi kuin 110:n kanssa tehtiin: veli työnsi pyöräkuormaajan piikillä sisäpuolen vanteesta => johan ponnahti ulos. Jarrukengät oli hieman nahkeat mutta ihan sovinnolla lähti irti. Hihnoissa oli hyvin pintaa ja muutenkin stefat yms. hyvin paikallaan. Rälläkällä vanha jarrukilven harso irti ja muutenkin ruosteiden putsailua. Forssasta löytyi uusi kilpi. 

Pyörät ja rumpu irroitettuna. Niin kuin näkyy jarrukengät hyvässä kunnossa. 

Jarrukilvestä oli puolet hävinnyt jo kokonaan. Uusia galvanoituja löytyy onneksi ihan hyllystä edelleen.  

 

Ihmettelin myös vaihtolavalaitteen vetomoottorille meneviä hyrdauliputkia (jotka siis testattaessa vuoti sieltä rungon sisältä). Katkaisin ne edestä poikki ja sen jälkeen lievää voimaa käyttäen putket tuli takaa ulos. Metri paikkeilla etupäästä taaksepäin oli puolen metrin kohta, josta ruostuneet pahasti => siinä oli vuotokohta. Hain jo osia joilla saan uudet putket kytkettyä. Pitää vielä hakea itse putkea ja maalata valmiiksi ennen asennusta. 

Testailin myös telinnostoa uudelleen. Noston/laskun releet toimi ja ventiilit lyö. Sain nyt nousemaan mutta ei pysy ylhäällä vaan laskee heti alas. Järjestelmässä on sähköllä toimiva lukkoventtiili, mutta se piti telin ylhäällä vain jos syötti virtaa. Niin se ei voi olla. Ilmeisesti venttiili on väärinpäin. Hain osia niin että voin vaihtaa suunnan. Kaikissa autoissa ei ole tätä erillistä lukkoventtiiliä eli kuorma on suoraan niiden releventtiilien takana. Tää on kuitenkin varmaan parempi systeemi eli yritetään saada se toimimaan. 

Kun saisi tästä nää kolme pahaa hommaa pois niin oltaisiin loppusuoralla ennen maalausta: jarrukilpi, vetomoottorin hydrauliputket ja vetopalkin reiät (löysin jo paikan josta saan magneettiporan lainaksi).