• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Kun on tuplarenkaat vetoakselilla ja telissä, on miltei mahdoton tarkistaa ilmat sisimmäisestä renkaasta. Siihen on kuitenkin lääke eli voi ostaa ns. jatkot venttiilitappiin. Jatkoja on kahdenlaisia: ns. suora muovinen pilli ja oikea kuminen letku. Laitoin tänään pillit telin pyöriin. Niissä varsinainen venttiili toimii edelleen venttiilinä, pillissä vain on sisällä "tappi", joka painaa venttiilin auki. Yksinkertainen ja nerokas. 

Kuorma-auton sähkölaitteet on 24v, jolloin kännykkä- ja navigaattorilataukseen tarvitaan 12v. Tosin jälkeenpäin huomasin että ainakin Garminin navigaattorin laturissa luki jännitealue 10-30v eli sen pitäisi uskaltaa heittää 24v reikäänkin. Joka tapauksessa asensin laatikosta löytyneen jännitteealentimen takaisin hattuhyllylle ja sen päähän Motonetistä tupakansytyttäjän naaraspään. Siihen voi nyt tökkäillä 12v laitteita. Saman jutun tein aikanaan 110:een, mutta siellä vedin vain erikseen johdon toiselta akulta. 

 

Vasemmalla pilli, oikealla oikea kumiletku ja sen pidin, joka tulee vanteeseen. Pituuksia on erilaisia. Kumiversiossa päässä on oma venttiili ja renkaan paine siis lepää koko ajan kumiputkessa. Jos se menee rikki niin rengas tyhjenee. Pillissä ei ole omaa venttiliä vaan käytetään renkaan omaa. Jos pilli menee rikki niin mitään ei tapahdu. 

 

Oikea vanhan mallin jännitteenalennin.