• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Farmall BMD 1955

  • Scania T 142

  • Genealogia

Hommaa jatkettiin tänään. Ensin öljypohja takaisin. Uutta tiivistettä ei tietenkään ollut käsillä ja viitsinyt niin isoa tehdä itse paperista. Päädyin siis käyttämään tiivistemassaa, sitä nykyaikaisissa moottoreissa käytetään vallan. Sen jälkeen uudet öljyt sisään. Farmallissa on jännä mittaussysteemi: ei ole öljytikkua vaan öljypohjan kyljessä kaksi pientä hanaa => alempi on alaraja ja ylempi on yläraja. Siis ylähana auki ja öljyä niin kauan lisää että alkaa tiputtaa hanasta. Nämä liittyy kuulemma petroolilla ajoon, jolloin jos ajetaan liian kylmänä, kaikki petrooli ei pala vaan "eksyy" öljyn joukkoon. Ohjekirjassa opastetaan että päästetään öljy/petrooliseos ulos alemmasta hanasta (se on öljyä kevyempää ja on siis öljyn pinnan päällä) ja uutta öljyä tilalle niin että tulee ylemmästä hanasta ulos. 

Korjasin myös polttoaineen esilämmityksen säätöä: vipu alas eli ns. COLD asetus, jolloin polttoainetta höyrystetään mahdollisimman vähän. Näin sen pitää olla kun ajetaan pelkällä bensiinillä. Kiinnityspultin kiristysmiutteri oli piukassa ja liuotuksesta huolimatta katkesi. Ei kuitenkaan haittaa toimintaa vaan vivun sai "pakotettua" alimmaiseen loveen. 

Bensatankki takaisin ja putket uudestaan kiinni. Sakkakuppi & hana -yhdistelmän kävin läpi: hanat toimimaan (olivat ryytyneet), sakkakuppi puhtaaksi ja tiivistettä piti korjailla. Sitten testasin miten bensaa valuu tankista kaasuttimeen. Muuten hyvin mutta ensin kaasutin tulvi. Kohokammio auki ja herkistelyä => sen jälkeen piti, paitsi kun pyörittelin moottoria veivillä niin jostain syystää ruuttasi hieman bensaa ulos. Outoa ?

Sytytysjärjestelmää ihmettelin myös. Ensin jakajan koppa auki, hyvältä näytti. Sitten kärkien kimppuun, hyvät oli nekin mutta hieman hioin hiekkapaperilla ja tarkistin välyksen. Vanha puola pois (oli selkeästi 6V leimat) ja uusi 12v tilalle uuteen paikkaan. Uudet johdot kärjiltä ja sytytyskatkaisijalta. Uuden sytytyskatkaisijan asensin, vanha oli vain 1-napainen eli tehty plus-maadotteiseen systeemiin jossa sytyksen tappo vain maa kytkemällä. Farmallissa ei ole virtalukkoa vaan on katkaisija sytytyksen ohjaukseen ja mekaaninen jalalla poljettava kytkin starttimoottorin käyttöön. Eli "virta päälle" katkaisijasta ja jalalla painetaan starttimoottorin katkaisijaa. Sen lisäksi on erillinen katkaisija valoille. Tarkoitus on asentaa jossain vaiheessa kunnollinen pääkatkaisija. 

Takarenkaat on ihan finaalissa, pitää löytää jostain uudet. Tai ainakin uudet sisärenkaat, koska nyt ei pysy ilma varsinkaan vasemmalla puolella 10 min kauempaa. 

Nyt aletaan olla liki sitä, että koitetaan ensimmäisen kerran käymään. Poika toi tuossa käytetyn akun niin pääsen testaamaan, toimiiko sytytys. Jos niin tulpat kiinni ja käynnistysyritys. Kaasuttimen tulviminen hieman huolestuttaa, mutta katsellaan miten käy. 

 

 

Öljypohjan tiivistemassa. Ostin nyt sellaisen "pullon", jossa on itsessään ponnekaasu. Ei tarvitse itse pumpata ja ei kuulemma kuivu niin äkkiä.

 

Tässä on polttoaineen höyrystymisen säätövipu pakosarjassa. Pultin pää katkesi, mutta väänsin sen puoliväkisin alimpaan asentoon eli COLD.

 

Jakaja ja magnneetto on tällainen. Magneetto ei ole käytössä vaan akkusytytys erillisellä puolalla. 

 

Uusi ja vanha puola. Vanha oli selkeästi 6v eli pakko vaihtaa. Oli myös pahasti ruosteessa päältä. 

 

Hanoja herkistelin, tässä on kaksi hanaa eli bensalle ja petroolille oma. Sakkakupin tiiviyden kanssa joutui tekemään töitä. 

 

Alkuperäinen sytytyskatkaisin piti vaihtaa 2-napaiseen eli kontrolloidaan plussaa.