• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Alkuperäinen lontoon kielen termi on Iron Butt Rally, josta sille on vapaasti suomennettuna lanseerattu termi Rautaperseajo. Amerikkalainen "emoyhdistys" Iron Butt Association on alun perin syntynyt Iron Butt Rally -nimisen pitkänmatkan ajotapahtuman ympärille. Tätä yhdentoista päivän mittaista ajoa on järjestetty vuodesta 1984 lähtien. Tämä ajo on edelleenkin se kaikkein kuuluisin ja todella raskas ajo. Sinne on vuosittain tuhansia hakijoita ja vain n. 100 otetaan mukaan. Mainittakoon tässä yhteydessä että voittaja esim. vuonna 2005 ajoi yli 13200 mailia (21200 km) siis 11 päivässä ==> 1930 km / päivä !!   Tämän varsinaisen "kuningasajon" lisäksi alettiin kirjata lyhyempiä matkoja. Saddlesoren ja BunBurnerin rekisteröinnin aloitti Kaliforniassa California Motorcycle Touring Association (CMTA). Sekä alkuperäinen Saddlesore että BunBurner olivat määrätyllä reitillä tehtyjä ryhmäajoja. Vuosien kuluessa tuhannet innokkaat, jotka eivät voineet voida tehdä vuosittaista matkaa Kaliforniaan, taivuttelivat Les Martinia, CMTA:n pyörittäjää, tarjoamaan ajoa, joka olisi tehtävissä lähellä heidän kotejaan. Les myöntyi mieluusti monien motoristien vaatimuksiin ja muokkasi ajoa. Vuonna 1993 Les vetäytyi sivuun ja luovutti SaddleSore 1000 ja BunBurner -tapahtumat Iron Butt Associationille. Tämä Iron Butt Association on edelleen siis tämän touhun keskuspaikka ja lopullisesti hyväksyvät kaikki ajot ja oikeuttavat käyttämään IronButt termiä ja materiaaleja.

Perusidea on ajaa säädetyssä ajassa säädetty matka todistetusti. Yleisin matka on ns SS1000 eli tuhat mailia 24 tunnin kuluessa. Sen lisäksi on nykyisin lukuisa joukko pidempiä ajoja kuten BB1500 eli 1500 mailia 36 tunnissa tai SS2000 eli 2000 mailia 48 tunnissa. Todistelu tapahtuu polttoaine- ja muiden ostoskuittien avulla. Lisäksi vaaditaan kirjalliset todistajanlausunnot aloituksesta ja lopetuksesta.

Suomessa on oma Iron Butt Association Finland, joka perustettiin alunperin vuonna 2000 muutaman innokkaan motoristin toimesta. Ylivoimaisesti tärkein toiminnan muoto on suomalaisten jojen tarkastus ja hyväksyminen. Lisäksi pyöritetään monipuolista nettisivustoa (www.ibafinland.fi) ja järjestetään muutamia tapahtumia kesän mittaan.