• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Uusi hydrauliletku paikalleen ja jatkoin testausta. Kippi nousee ja laskee nyt ihan OK. Innostuin sitten testaamaan vetomoottoria. Hieman pyörähti mutta sitten lensi taas öljyt ja vielä hankalasta paikasta. Hydrauliputket menee sinne moottorille sivupalkin sisällä ja siellä on ilmeisesti putki ruostunut puhki. 

Kippi jo nousee ja tuntui toimivan Ok. 

Tuolta rungon sisältä tuli öljyä "kaatamalla". Hankala korjattava ellei nuo putket sitten lähde helpolla vain vetämällä pois. 

 

Tämä vaihtolavalaite on näitä ns. vanhanmallisia, joissa ei ole edessä topparia. Lavassa pitää olla takana poikittaisrauta, johon takaosassa olevat koukut tarttuu ja estää lavan etenemisen. Ajattelin kuitenkin varmuudeksi tehdä eteen topparin ettei vahingossa aja lavaa hyttiin kiinni. Jatkoin pitkittäispalkkeja sen verran kun pituus antoi myöten ja siihen toppari. 

Tässä kuva topparista. Uusissa laitteissa tässä on myös lukkosysteemi jolla lava lukitaan paikalleen. 

 

Jatkoin hommia irroittamalla etupuskurin. Aika julmetusti on kiinni: kahdeksan isoa pulttia + kaksi vielä isompaa joilla vetosauvat kiinni tappilohkossa. Meni melkein pari tuntia saada kaikki irti. Samalla tuli murheita lisää. Siellä alla kulkee lämmityslaitteelle menevät putket. Ensin vasemmalta puolen alkoi tippua nestettä. Seurailin mistä tulee ja tuli juuri siitä kohtaa missä kumiputki menee sisään hyttiin siellä olevaan kennoon. Putki oli aika haperan oloinen ja kun jouduin sitä hieman liikuttamaan pultteja irroitettaessa => murtui niin että alkoi vuotamaan. Kennosta hana kiinni ja toiseen päähän pultti oli väliaikainen korjaus. Oikealla puolella työskennellessä alkoi taas neste vuotaa ja nyt vielä aika paljonkin. Alhaalla vaakatasossa menee metallinen putki ja se oli ruostunut kinnitysklemmarin kohdalta aivan putki. Kun jouduin siihen hieman koskemaan pultteja irroitettaessa, heti alkoi vuotamaan ja paljon. Yritin ensin teipillä paikata mutta ei onnistunut. Koko putki pois ja pultti tulpaksi sinne moottorin alle mistä ko. putki lähtee. Hankala homma kun nesteet sisässä ja koko ajan vuosi. Kädet ylöspin auton alla piti työskennellä ja neste vuoti koko ajan hihaa pitkin. Nestettä on yli 50 litraa niin ei nitäkään tässä hadässä viitsinyt alkaa pois ottamaan. Nää tällaiset kumiset klemmarit ei ole hyvä ratkaisu pitkän päälle: sieltä alta aina ruostuu. Polttoaineputkessa oli ihan sama vika ja samanlainen klemmari. Onni tässä oli se että ei mennyt puhki ajossa, tosi hankala korjata tien päällä. Nyt tulee nääkin korjattua niin kestää seuraavat 35 vuotta :) 

Lämmityslaitteen putki ja ihan ympäri ruostunut poikki. Kuvassa näkyy myös se syypää eli kuminen klemmari. 

 

Seuraavaksi pitäisi kipata hytti eteen ja tehdä korjaukset jotka vaatii hytin ylös: pakkosyötön vaijeri, öljyntäyttöputken kiinnitys ja muutenkin katsella öljyvuotojen perään sekä pestä koko moottori. Samalla vaihtaa polttoainesuodattimet. 

Kaksi hankalaa hommaa on nyt jäljellä (jos ei uusia tule):

  • Vetomoottorille menevien hydrauliputkien uusinta (voi olla tosi hankala homma)
  • Vetopalkin pultinreikien poraaminen (pitäisi saada jostain magneettipora lainaksi)

Takavalopalkit puuttuu mutta se on helppo homma kun nuo pultinreiät on työstetty. Palkit on jo valmiina.