• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Vanhassa alkoi tulla 300 tkm ja 4v täyteen niin syksyllä jo aloin katsella uudempaa autoa. Saksasta oli tarkoitus tuoda, mutta oli kaikenlaista häsäkkää. Lopulta sopiva Suomi-auto löytyi Forssasta. Samanlainen kuin vanhakin eli 220 CDI, vuosimalli 2014 mutta käyttöönotto lokakuu 2013. Ajettu vain 45 tkm. Tämä on kuitenkin Avantgarde ja vähän paremmat varusteet, mm. LED valot ja Webasto. 7-vaihteinen automaatti. Lampunpesimiä ei tässäkään. Navigaattori myös puuttui ja sen vuoksi hankin heti Garminin, johon sai POI pisteet helpommin. Takaluukun lattiamaton ja roiskeläpät tinkasin mukaan hintaan. 

Ajossa suurin ero on tuo 7-vaihteinen laatikko:  (uusin on muuten 9-vaihteinen)

  • 6:lla on 90 vauhdissa 1500 kierrosta (ennen oli 5:lla 1600),  7:lla 1300 kierrosta eli 300  kierrosta vähemmän kuin vanhassa
  • tuntuisi näkyvän heti kulutuksessa
  • tosin kun tulee pienikin ylämäki, vaihtaa heti 7:lta 6:lle (mahtaakohan olla kestävyydestä pois kun vaihtelee usein ?)
  • vaihtaa tietysti taajemmin kuin 5-vaihteinen, kierrokset seilaa 1000 ja 2000 välillä (vanhassa kävi 2500:ssä)

Avantgarde alusta on selkeästi "kovempi", huomaa huonokuntoisella tiellä että "hakkaa" enemmän. Minulle olisi riittänyt kyllä vakioalustakin. 

Olen ajanut vuodesta 1999 kitkarenkailla, mutta tässä oli nastarenkaat alla. Kyllä on selvästi kovempi taustamelu ja minusta esim. risteyksestä ei lähde yhtään sen kummemmin liikkeelle => ensi syksynä vaihtuu alle kitkarenkaat !

Tätä kirjoitettaessa 1700 km takana. Yksi vika on jo löytynyt: lämmöt ei nouse kuin 70, ilmeisesti termostaatti vuotaa. Sanoivat että käytä Webastoa myös ajossa, mutta se ei voi olla näin: vanhassa ei ollut eperiä ja lämmöt pysyi ihan hienosti 90 tuntumassa vaikka oli pakkastakin yli 20. Nyt olen ajellut lähinnä nollakeleissä. 

 

Tämä kirjoitettaessa 13.1.2019 on auton mittarissa 140 000 km. Ei ole ollut mitään murheita. Moottoriöljyt olen vaihtanut itse ja kerran on ollut Ojalla huollossa (vaihteisto- ja peräöljyt, kaikki suodattimet ym. ). Tuo lämpöjen ongelma on selvinnyt. Jos on Webasto niin Mersussa ei ole mukana sähkövastusta. Ja tämä aiheuttaa sen että lämmöt -5 asteen jälkeen pysy kunnolla ylhäällä ilman Webastoa (tai ainakin pitää Webastoa käyttää niin kauan että normaalilämpö saavutetaan). Webasto kun on käsikäyttöinen niin tätäpä en ensin tajunnut. Jos saisi valita niin myös Webasto-malliin se sähkövastus mukaan, on paljon vaivattomampi ja täysin huoltovapaa. Talvella olen tukkinut koko nokan. Toinen mielenkiintoinen juttu on vilkku/cruise. Vanhastaan ne oli toisinpäin eli cruisen pikkutikku ylhäällä ja vilkku alempana. Edelleen sadantuhannen kilometrin jälkeen otan välillä väärästä tikusta kiinni. Kyllä on ottanut kauan oppia uusi paikka. Kulutus ei juurikaan ole pienempi kuin oli 2009 mallisessa eli 7-vaihteisesta ei oikein ole hyötyä kuin moottoritienopeuksissa. Esim. talvinopeuksissa 80-90 ajelee ison osan aikaa 6. vaihteella (jonka kierrokset on tosin aika samat kuin vanhan 5.). LED on hyvät, varsinkin lyhkäsillä valoilla, pitkillä ei mitenkään supertehokkaat (tutina on että MB omat Bi-Xenon niin pitkät oli paremmat). Ja lampunpesimien puute kyllä haittaa talvella. 

Pientä päivitystä 13.6.2021. Autolla on nyt ajettu 210 000 km. Hyvin on menny tämäkin. Turbon ahtopaineen mitta-anturi meni 200 tkm kohdalla (tuntuu olevan ominaisuus koska edellisessäkin meni juuri samoissa kilometreissä). Takajarrun palat meni loppuun. Katsastuksessa vasemman etujousen yläkierre poikki. Muutoin ei ole tehty kuin öljynvaihtoja. Kori on edelleen täysin ruosteeton. Keskikulutus kaikki ajot on 5.3 l/100km.

Päivitystä 1.8.2022. Auto vaihtui MB GLC citymaaaturiin. Mittarissa oli vaihtohetkellä 225 000 km. Etujarrupalat uusin 215 000 kohdalla. Katsastuksessa oikeasta etujousesta oli yläkierroksesta pala pois => vaihtoon. Vaihdon jälkeen kuulin että takajousista oli molemmista yläkierroksesta pala pois. Tästä voi vetää johtopäätöksen että Avantgarde jousitus ei kestä Suomen huonoja teitä :).  Ajoin siis autolla 177 000 ok. Keskikulutus tankkauksista mitaten 5.5 L / 100 km (oli etätöissä kotona -20 ja -21 vuodet niin ajo oli enemmän nurkissa pyörimistä). Oli kyllä huolettomia kilometrejä, vain tuo ahtopaineen anturi ja jousen rikkoutuminen oli normaalista kulumisesta poikkeavia korjauksia.