• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Viisi vuotta ajelin edellisellä w212 koppasella 220d autolla. Ikää tulee ja ollut jo jonkin aikaa mielessä vaihtaa korkeampaan autoon, johon nouseminen ja sieltä poistuminen olisi helpompaa. Sedaneilla tullut ajettua yli 1.5 miljoonaa kilometriä niin voisi sitä kokeilla jotain muutakin. GLE oli liian kallis eläkeläiselle niin katse kääntyi GLC autoon. Lähtökohta oli myös että pelkän dieslin ostan, en hybridiä. Vävy on automyyjä ja hän soitteli että nyt tuli vaihdossa GLC 250d 4matic A Premium Business, vm 2016, ajettu 175 000 km. Otin koeajoon ja tein 200 km lenkin. Ajo-ominaisuudet on hyvin mersumaiset: hiljainen, jämäkkä. Autoon on minusta vaivaton nousta ja poistuminen tapahtuu "pudottamalla". Koeajo vahvisti ennakkokäsityksiä siitä, että tällainen sopii minun vartalolle. Tarkistin että huollot tehty ja selvisi että ollut kahdella Terveystalon naislääkärillä ajossa. Kaupat tuli. Autossa on tyypillinen varustelu silloin 2016: 4-veto, LED-valot, pysäköintiavustin, Webasto, sähköinen takaluukku, sähköinen vetokoukku, ESP, 9-vaihteinen automaatti jne. Ei ole esim. kaistavahtia, ei Keyless. 

Eka tankillinen on ajettu ja kulutus oli 6.0 L / 100 km. Aika paljon nurkissa ajoa eli kulutus on ihan Ok. Ei valittamista toistaiseksi. On hiljainen ja tehoa riittää (204 hv). Katsellaan miten selvitään talvesta. 

Päivitystä 31.8.2023

Nyt on ajettu n. 20 tkm. Keskikulutus on nyt 6.5 L/100km. Varsinkin talvella nurkissa pyöriessä kulutus on isompi kuin sedanilla. Takajarrupalat alkoi hälyttää, vaihdoin itse uudet (Youtubesta muuten löytyi todella hyviä ohjevideoita tähän hommaan). Plussaa se että tässä on myös sähkövastus niin Webastoa ei tarvitse käyttää talvella koko ajan. Ajo-ominaisuuksien suhteen olin hieman pettynyt talvella: suuntavakaus ei ole paras mahdollinen, menee välillä kuin "kelkka" eli sivusuunnassa pidossa on parantamisen varaa. Voi tietysti liittyä rengastukseen, käytetyt talvirenkaat tuli mukana. Suorapito on nelivedon ansiosta hyvä, lähtee risteyksistä ja liikennevaloista talvellakin napakasti liikkeelle ja etenee syvässäkin lumessa komeesti. AdBlue tankki näemmä riittää pitkälle: olen nyt ajanut 20 tkm ja 14 kk => ei vielä hälyytä. 

Päivitystä 3.12.2023

Huolto tehtiin ja oli katsastus. Alusta ei tunnu kestävän niin hyvin kuin E-mallissa => etupään alapallonivelet meni vaihtoon jo 200.000 kohdalla. Myös kalliimman puoleiset, koska vaihdetaan koko alatukivarsi (150e / kpl). Huollossa kehoitin vaihtamaan vaihteiston öljyt => silloin vaihdetaan koko vaihdelaatikon muovinen pohja, johon on integroitu suodatin. Ja kallis on. AdBlue tankki täytettiin nyt ensimmäisen kerran eli minun ajolla pääsi yli 22.000 kilometriä. 

Talviajosta muutama kommentti. 9-vaihteinen vaihtaa kylmälläkin ilmalla hyvin (5-vaihteinen aikanaan jäi 2-vaihteelle jäpittämään ja vaihtoi klonksuen vasta kun kierroksia jo palon). Webasto on tehokas ja yhdistettynä lämpövastukseen => moottori on -10 asteessa 3 km jälkeen 80:ssä. Kuten jo edellä kommentoin, lähtee hyvin liikkeelle ja jarruttaa tehokkaasti, mutta sivuttaisvakavuus on jännän heikko, helposti lähtee 4-pyörä luisuun. 

Mutta edelleen olen tyytyväinen että vaihdoin tähän. Minun nykyisillä kilometreillä ihan ok auto. Jos ajaisin edelleen sen 50-60 tkm vuodessa kuten aiemmin, kyllä E-malli siihen oli parempi (pienempi kulutus, suuntavakaampi). 

Vanha ja uusi vierekkäin. 

 

 MB GLC 250d Business Premium.