• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Syksyllä 2005 meni vilkkukatkaisija ja olin Urjalasta hakemassa uutta. Pihalla oli pari uusikorista W211 mersua ja hieman siitä kipinä syttyi. Sanoin että olen kiinnostunut jos alle 200 tkm ajettu 270 tulee kaupan. Viikon päästä soi puhelin ja sanoi että nyt oli yksi -02 tulossa. Se kyseinen auto ei sitten heti tullut, mutta oli samanlainen -03 koeajossa. Se oli kuitenkin aika nuhruinen ja muutama kohta selkeästi rikki ==> ei kiinnostanut. Viikon päästä oli alkuperäinen luvattu -02 koeajossa ja se oli siisti peli. Kävin kerran töissä Hämeenlinnassa koeajon merkeissä ja kaupat tuli.

Moottori on periaatteessa sama kuin edellisessä, mutta tässä on 5-lovinen automaattilaatikko. Se toimii aika mukavasti tällaisessa autossa, jossa moottorissa on paljon vääntöä pienillä kierroksilla. Vaihtaa juuri siinä kohtaa kuin vaihtaisin käsivaihteisella. Jos tarvitsee manuaalin kiihtyvyyttä, mukana on Tiptronic. Kulutus ei alun kokemusten jälkeen tunnu olevan paljonkaan isompi kuin manuaalissa, nätillä ajolla mennään alle 5.5 L/100.

Olen ajanut tätä kirjoitettaessa 21.9.2007 autolla nyt n. 95.000 km. Pari tekniikkamurhetta on ollut eli hehkutulpat ja rele vaihdettiin sekä etupyörän laakerit. Nivelet on myös kulutustavaraa, varsinkin verrattuna W124 koriseen. Muutoin olen tyytyväinen ja varsinkin automaatti saa minun ja vaimon varauksettomat kiitokset.

Nyt kirjoittelen 10.5.2008 ja nyt en ole enää ihan niin tyytyväinen. Näissä uuden tekniikan peleissä on ongelmansa. Auto alkoi sammuilemaan risteykseen tyhjäkäynnillä ja kiihdytyksessä syttyi helposti moottorin varoitusvalo ja moottori siirtyi ns. suojakäytölle. Hommaa tutkittiin useaan otteeseen ja lopulta tuomio oli että ruiskutuspaineen säätöyksikkö on kaputt. Sitten suunnitteluihme: pelkkää säätäjää ei voi vaihtaa vaan pitää ostaa koko jakoputki ja myös sen toisessa päässä oleva paineanturi. Ja hinta vaatimattomat 1000e (pelkkä säätäjä oli ollut 285e). Se tuli kuntoon ja kahden päivän päästä syttyi SRS Airbag varoitusvalo. Taas tutkittiin ja tuomio oli että apumiehen puolella penkissä oleva "katkaisin" on rikki ==> ja hinta vaatimattomat 420e !!

No, tällaisia laitteita ei edes esim. W124 autossa ollut eli siitä tulee tietysti ero. Laadun huononeminen näkyy selkeimmin ehkä juuri nivelissä: joka vuosi katsastukseen niveliä vaihdetaan.

Huhtikuussa 2009 tämä sitten vaihtui samanlaiseen, mutta neljä vuotta uudempaan peliin. Mittarissa oli tällöin 360 000 km. Näin jälkeenpäin kokonaisuutta analysoiden autosta jäi positiivinen kuva. Ilman tuota SRS Airbag katkaisinta ja ruiskutuspaineen säätöyksiköiden vaihtoa olisin ollut todella tyytyväinen. Kevyt ja tyrnä ajettava, kulutus on pieni (keskim. 6.1 L/100 km) ja kori kesti kilometrejä erittäin hyvin. Seitsemän vuoden ja tuon 360 tkm jälkeen kori oli käytännössä ruosteeton vaikka en ollut tehnyt mitään erikoisia toimenpiteitä.

Vanha ja uusi rinnakkain 2005 elokuussa