• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Iron Butt BB1500 18-19.6.2005

Valmistelut

Olin päättänyt ajaa BB1500 ajon jo viime vuoden kokemuksien perusteella. Ajankohdaksi tuli jälleen viikonloppu ennen juhannusta. Perjantaina vaihdoin vielä takarenkaan vaikka vanha olisi ehkä niukin naukin kestänyt reissun. En kuitenkaan halunnut ottaa riskiä, kun rengaskin oli jo valmiina tallissa USA:n tuliaisina. Katselin viikon puolivälissä säätiedotuksen ja kaikki näyttii hyvältä => lauantaiaamulla matkaan.

 

Loimaa – Söörmarkku

Image
Aloitus Rastaskujalta

Aamulla herätys ennen kahdeksaa. Aamupala ja viimeiset pakkaamiset. Pihalla otettiin kuvia ja tankille. Tankkausautomaatiin kello oli 20 minuuttia edellä eli kuittiin tuli 9.06 vaikka kello itse asiassa oli varttia vaille yhdeksän. Ilma oli hieno ja lämmintä jo yli 20. Alastaron kautta Huittisiin ja siitä Poriin. Piti alunperin ottaa Porissa jostain kuitti, mutta tuli ajettua hieman pidemmälle ja Söörmarkussa pysähdyin TB-huoltikselle. Ostin suklaapatukan ja siitä sain kuitin. Vähensin samalla collegen pois kun lämpöä tuntui olevan vähän liikaakin.

Söörmarkku – Närpiö - Oravainen

Hyvällä vauhdilla eteenpäin ja sadan kilometrin jälkeen pidin lyhyen tauon, koska ajattelin että yli 200 kilometriä tankkaukseen olisi turhan paljon näin aluksi. Polttoainevalo syttyi vähän 300 kilometrin jälkeen. Seuraava vastaantule Neste-huoltis ja sinne tanakkaamaan. Samalla söin ekan eväsvoileivän ja join tuoremehua. Ilma oli tosi kuumaa, pyörässä oleva mittari näytti ajoviimassakin 25 lukemia.

Oravainen – Kalajoki – Ii

Matka jatkui hyvän vauhdin merkeissä. Hieman tuli pilviä ja ilmakin viileni sopivasti. Pidin lyhyen tauon Kalajoen jälkeen ja jatkoin kohti Oulua. Piti alunperin tankata Oulussa, mutta Kempeleen ostoskeskukset tuli aika äkkiä ja bensaa oli jäljellä. Oulun ohitustiellä tuli eka sadekuuro eli satoi n. 5 kilometrin matkalla välillä aika rankastikin. Iijoen jälkeen tankkasin SEO-huoltiksella.

Ii – Tornio – Pello – Kolari

Iin jälkeen katselin ruokapaikkaa Kemistä, mutta tienvarrella ei ollut oikein mitään sopivaa. Päätin että Torniossa viimeistään syön, maksoi mitä maksoi. Kiersin lenkin kaupungilla ja näin Hesen yhdessä kadun kulmassa. Söin kunnon aterian ja käytin myös WC-palveluita. Aika paljon näkyi Ruotsin rekisterissä olevia pyöriä ja vedättelivät kaupungilla aika äänekkäästi. Tässä paikassa unohdin ottaa kuitin. Ei ole ikinä tottunut vaatimaan tällaisessa paikassa kuittia eli se unohtuu helposti. Jatkoin matkaa kohti pohjoista Tornion joen rantaa. Alkoi sade ja pääsin testaamaan Neopren-hanskoja sateessa. Toimivat ihan hyvin, mutta minun hanskat oli vaimon puutarhahanskat ja ne oli hieman pienet => puristi ajossa liikaa ja sen vuoksi ajo ei tuntunut niin mukavalta. Poikkesin tauolla Pellossa ja otin pankista saldolistan todisteeksi. Sade oli hieman tauonnut ja rasvasin ketjut ja laitoin takaisin tavalliset hanskat. Piti myös laittaa college takaisin, mutta haaveeksi jäi. Laitoin sen aamulla satulan alle ja se oli siellä saanut vettä. Lisäksi oli sattunut toinen vahinko: oikea hiha oli valunut satulan alta oikealle alas ja tarttunut kiinni jarrulevyyn. Hiha oli repaleina ja osin jopa palanut ilmeisesti kovasta hankauksesta jarrulevyn ja palojen välissä. Onneksi ei ollut vetänyt pyörää lukkoon, se olisi vesikelillä tehnyt pahaa jälkeä. Katselin kilometreistä että en pääse samalla tankilla Muonioon saakka eli ennen sitä oli tankattava. Sade alkoi melkein heti uudestaan ja eikun Neoprenit takaisin. Kolarissa poikkesin Essolle tankkaamaan. Sade oli tauonnut ja rasvasin taas ketjut. Lainasin myös sakset ja leikkasin collegen rikki menneen hiansuun pois ja kuvattelin paitaa pakoputken päällä.

Kolari – Muonio – Kittilä Image

Tie kuivui pikku hiljaa ja nostin vauhtia. Sitten tuli vastaan eka poro ylväästi keskellä tietä. Parin kilometrin jälkeen tuli bussi vastaan vilkutellen valoja ja kurvin takaa löytyi kokonainen tokka. Poroilla ei ollut mitään kiirettä ja melkein sai kädellä hätistellä pois. Vielä pari muuta tokkaa oli tiellä ennen Muoniota. Siellä menin taas pankille ja otin saldokyselyn. Kylällä nuoriso vedätteli vanhoilla kuutos-Bemareilla lauantai-illan ratoksi kumia polttaen. Vähän vanhempi väki käveli paikalliselle terassille, olihan kello kahdeksan paikkeilla lauantaina. Itsekin mietin, että voisi sitä olla parempaakin tekemistä. Otin suunnan kohti Kittilää ja aika hyvää 120 vauhtia pitäen ajelin ilman ongelmia Kittilään. Sieltä olin edellisenä iltana varannut huoneen hotelli Kittilästä ihan keskustasta. Kello oli puoli kymmenen illalla. Soitto kotiin, suihkuun ja nukkumaan. Sigma näytti 1136 kilometriä, keskinopeus 104, ajettu aika 10.50 ja huippua oli jossain välissä ollut vajaa 150 km/h.

 

Kittilä – Sodankylä – Kemijärvi

Kello soitti aamulla hieman ennen kolmea ja vartin päästä olin pyörää pakkaamassa. Lämpötila näytti pihalla +10. Suunta kohti Sodankylää. Oli tosi hiljaista, taisi yksi taksi tulla vastaan koko matkalla. Aurinko paistoi ja oli täysin tyyni ilma. Vauhtikin tuppasi nousemaan sinne 120 – 130 paikkeille. Kylmää hieman oli, suon notkoissa mittari kävi +4-5 asteen korvilla. Sodankylässä oli neljän aikaan aamulla täysi meno päällä. Nuorisoa ja muita kännisiä satamäärin. Syy oli varmaan suositut elokuvajuhlat ja se että kapakat oli juuri suljettu. Pankkiautomaatista taas saldokysely ja matka jatkui kohti Kemijärveä. Hieman lämpeni pikku hiljaa, mutta viileää silti. Keli tosi hyvä ja vauhti vain nousi, ajelin jo tuollaista 140. Liikennnettä ei lainkaan. Kova vauhti vaatii veronsa ja polttoainevalo syttyi jo ennen 300 kilometriä ja matkaa oli vielä jäljellä yli 50 kilometriä ja paljon sen enempää valolla ei yleensä ajeta. Matkalla ei ollut yhtään tankkauspistettä joten ajattelin vaan yrittää päästä perille. Vähensin nopeutta ja pääsinkin Kemijärvelle ja ekalle automaattisemalle. Aurinko paistoi ja kello oli 5.00 aamulla. Viileä oli ja pysähtyessä iski aikamoinen ”horkka”, jota yritin poistaa voimisteluliikkeillä.

Kemijärvi – Kuusamo – Hyrynsalmi

Image
Hiljainen kansa ja Honda

Seuraava etappi Kuusamo ja siellä aamupala. Ensin näytti aika kuolleelta vielä ennen seitsemää sunnuntaiaamulla, mutta löytyi kuitenkin ABC-huoltis, jonka kahvila oli auennut kuudelta. Iso kuppi kuumaa teetä, kunnon sämpylä ja munkki päälle. Nyt alkoi lämpöä olla jo melkein 15 astetta. Tuon aamupalan jälkeen iski oikeastaan koko matkan ainoa ”unipuhti” eli haukottelin puolisen tuntia vähän väliä ja ei millään meinannut pysyä hereillä. Kuusamon jälkeen poikkesin ottamaan kuvia ”tilataide” esityksestä eli ns. Hiljainen Kansa: pelto täynnä käsin tehtyjä patsaita. Tämän jälkeen meni unikin ohi ja ajo alkoi taas maittaa. Hyrynsalmella ABC-asemalle ja tankkaus. Samalla vähän söin suklaata ja ehdotonta suosikkiani eli Domino-keksejä.

 

Hyrynsalmi – Iisalmi – Hankasalmi

Matka jatkui sujuvasti ja seuraava tauko ABC-asemalla Iisalmen jälkeen. Täällä huomasin että Sigma-mittari temppuilee ja oli ihan ”kuollut”. Patterit pois ja takaisin => heräsi eloon. Asetukset kuitenkin nollautui ja mittari näytti älyttömästi liikaa. Seuraavien kymmenen kilomerin matkalla ruuvasin sitä pikkuhiljaa paikalleen. Kuopio ohitettiin moottoritietä vauhdikkaasti. Sen jälkeen tie Jyväskylään päin on pienempää polkua ja paljon 80 nopeutta. Lisäksi vauhteja valvotaan kameratolpilla eli autoilijat ei paljon ylinopeutta aja. Ohittelin aika paljon ja yritin pitää vauhtia yllä. Hankasalmen tienhaaran kohdalla Jari-Pekka –asemalle tankkaukseen. Samalla hieman ketjun rasvausta ja purtavaa. Katselin kartasta miten Toivakan kautta pääsee suorempaan Lahteen vievälle 59-tielle.

Hankasalmi – Heinola – kehä III Tikkurila

Tie Toivakan läpi oli hidas, mutta tulipa sekin nähtyä. Myös 59 tie on aika vanha eli mutkikas ja mäkinen => liikenne eteni takkuisesti. Ohittelin aika reippaasti ja yritin pitää vauhtia yllä. Olin päättänyt poiketa tauolle Heinolan Tähtihoviin ja sen tein. Hampurilainen sisään ja WC-palveluita. Luulin, että moottoritie jatkuu tästä Helsinkiin asti mutta mitä vielä: tietyötä melkein Lahteen asti. Oli kuuma ja runsas liikenne eteni tosi hitaasti. Vihdoin moottoritie aukeni ja otin 140 mittariin => ajoin sitä kehä III:lle saakka. Sitä länteen ja Tikkurilassa Nesteelle tankkaamaan. Laskeskelin kilometrejä ja tuntui jäävän ehkä hieman vaille. Varasuunnitelmana päätin käydä Naantalissa saakka kääntymässä ennen Loimaalle ajoa. Aikaa oli runsaasti käytettävissä.

Tikkurila – Naantali – Loimaa

Kehä III:lla liikenne eteni nopeasti ja samoin 1 tietä moottoritien osalla. Sen jälkeen olikin sitten tukkoista: sunnuntai-iltana oli täyttä Turusta Helsingiin päin ja päin vastoin. Ei voinut kuin jonossa körötellä. Uusi moottoritie alkaa vasta vähän ennen Saloa. Pidin viimeisen tauon Salon jälkeen ja soitin kotiin olevani tulossa. Sitten Kaarinan kohdalta ohikulkutielle ja sitä pitkin Naantallin saakka. Jo totutusti saldokysely pankkiautomaatilla ja nokka kohti Loimaata. Tankkausessa kuitti näytti aikaa 19.34 vaikka kello oli vasta vartin yli seitsemän, sama virhe edelleen kuin lähdössä. 2440 kilometriä takana ja puolitoista tuntia jäi aikaa. Kotiin purkamaan kamoja ja saunaan.

Summa summarum:

•  hyvin meni tämäkin matka eli ei mitään isompaa pulmaa

•  kokemukset aika samoja kuin SS1000: peppu kyllä kestää, mutta kädet puutuu loppua kohden aina enemmän ja enemmän

•  ajan itse asiassa aika lyhyitä pätkiä, n.150 km eli tankin aina puoliksi, se tuntuu kyykkypyörällä riittävän minulle

•  raskas syöminen ei ole hyvästä eli sen jälkeen helposti väsymys iskee => mielummin vähemmän ja useammin