• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

SS3000 6 - 9.8.2009, kolme lenkkiä Loimaalta

Valmistelut

Tämä on enää ainoa matka, jonka voisi Suomessa toteuttaa. Päätin tehdä sen Loimaalta käsin ja nukkua joka yö omassa sängyssä. Rakensin siis Genimap GT:llä kolme eri reittiä, joiden kaikkien lähtö- ja paluupaikka olisi Loimaa ja kukin pituudeltaan vaadittavat min 1609 km. Koko reissu meinasi kuitenkin jäädä ajapuutteen vuoksi ajamatta, mutta sitten yhtäkkiä sain viimeisen lomaviikon keskiviikkoillalla päähäni ajatuksen että se on ajettava pois. Siinä ei sitten paljon valmisteluja tehty. Rengaspaineet ja Siwasta eväitä.

1. päivä : Loimaa - Raisio - Vaasa - Tornio - Vaasa - Rauma - Loimaa

Lähdin liikkeelle aamulla ennen viittä. Lämpöä oli siinä +10 paikkeilla ja lämpöliivi päällä. Tankkaus Loimaalla ja siitä 9-tietä Raisioon ottamaan kulmakuitti. 8-tietä pohjoiseen ja välikuitin otin Raumalla ABC Kortela. Raumalla muuten on mielenkiinotinen paikannimi eli TAANTUMUS. Siitä yhdellä rykäisyllä Vaasaan, jossa tankkaus. Lämpöä oli jo +20 ja otin lämpötakin pois. Raahessa otin puseronkin posi eli pelkkä T-paita enään alla. Oulussä lämpö huiteli jo +24 ja vaihdoin käsineet kevyempiin. Kemin ympärillä on kovat tietyöt, koska tehdään moottoritietä. Keminmaan jälkeen on jo nyt moottoritietä Tornioon asti. Torniossa tankkaus, ostin sämpylän ja muutenkin huilailin vähän pitempään. Palluumatka samaa reittiä eli Vaasan, sitten Raumalle ja siitä Loimaalle. Matkalla oli toinen mielenkiintoinen paikannimi eli KELLAHTI. Kello oli perillä puoli kaksitoista eli aikaa meni 18.5 tuntia. Pimeys tuli kymmen jälkeen ja Loimaalla oli lämpöä enään +14. 

2. päivä: Loimaa - Tampere - Jyväskylä - Kuopio - Rukatunturi - Kuopio - Jyväskylä - Tampere - Loimaa

Startissa oli heti ongelmaa, koska ABC:n automaatti oli jumissa. Hoki vaan että syötä seteli. Vaihdoin pihan toisela laidalla olevaan Neste-huoltamoon ja pääsin matkaan. Kello oli 06:00. Aurinko paistoi pahasti vastaan. Ekan tauon pidin Säynätsalon Shellillä. Jyväskylän jälkeen iski pieni väsy ja otin lyhyet torkut linja-autopysäkin pientareella.  Kuopiossa oli sillat ylhäällä ja jouduin odottelemaan. Vieressä oli kaveri komealla vuoden 1981 oranssi 750 Laverdalla, menossa vanhojen pyörien kokoontumiseen. Kuopiossa tein ekan tankkauksen Sorsasalon Nestteellä. Kuopion jälkeen oli hidasta pätkää. Suomussalmen jälkeen oli heti poroja, kolme kertaa ennen Kuusamoa jouduin hidastelemaan. Piti käydä Rukalla saakka kääntämässä jotta kilometrit riittää. Takaisin samaa reittiä. Kuopiossa poikkesin ABC Pitkälahteen. Ennen Tamperetta tuli pimeys ja lämpö lähti laskemaan. Perillä Loimaalla 00:20 eli sama n. 18.5 tuntia meni tänäänkin.

3. Päivä: Etelä-Suomen moottoritietä

Viimeiseen päivään lähdin taas tunnin myöhemmin eli n. 07.00. Nyt suuntasin pikkuteitä kohti Saloa ja Halikon Shelliä. Uutta moottoritietä pitkin oltiin nopeasti kehä kolmosella. Paikoitellen oli paksua sumua Länsi ja Keski kehä-3:lla. Koskenkylä - Kouvola 6-tie on leveää baanaa melkein koko matkan Luumäelle. AIka kuumaa oli jälleen ja otin torkut Korian ABC:lla kun vähän väsyä pukkas. Lappeenrannassa oli yli 20 km tietyö kun rakennetaan uuttaa moottoritietä. Lisäksi oli Kuninkuusravit ja lauantaipäivä => olin väärässä paikassa väärään aikaan. Lämpöä oli +26 ja tuskallinen hiki. Kääntöpaikka oli Parikkalassa, jossa ajoin hieman ohi koska luulin ABC:n olevan tien varressa mutta eipä ollutkaan. Parikkalan keskustasta se löytyi. Venäläisiä oli sielläkin aika paljon liikkeellä ihan ruokakaupassakin. Takaisin tullessa Lappeenrannan kohdalla oli vieläkin kuumempi ja jono eteni hitaasti. Samaa reittiä kehä 3:lle takaisin. Kulmapistekuitin otin Vantaan Vaaralan ABC:ltä. Matka jatkui 4-tietä ensin Heinolaan ja siitä vielä 5-tietä Mikkelin Otavaan, jossa oli kääntöpiste. Siinä Neste-huoltamolla korttiautomaatti sohlasi ja ei meinannut millään huolia kortti. Asemakin oli mennty kiinni puoli tuntia aiemmin. Lopulta kuitenkin onnistui sekä tankkaus että kuitin saanti. Takaisin kehä 3:lle ja kulmapiste nyt Ala-Tikkurilan Shelliltä. Paikka oli lauantaina kello yhdeksän aikaan täynnä teinejä mopoineen ja olivat niin äijää, niin äijää. No, ehkä olin itsekin samanlainen tuon ikäisenä. Takaisin baanalle ja 3-tietä pohjoiseen. Toijalassa kääntäpiste, jossa tankkaus ja söin vielä ranskalaisetkin. Ilta alkoi tummenemaan kun saavuin Keimolan Nesteelle kulmapistetankkaukseen. Ykköstielle ja kohti Saloa ja Halikon Shelliä. Uuden moottoritien iltavalaistus on paikoin tosi hieno, maisemat on kuin jostain tieteiselokuvasta kun kalliot on valaistu. Viimeinen pätkä vielä Halikosta Loimaalle. Paikoitellen sumua, mikä ei sysimustassa illassa ollut kiva juttu. Onneksi ei kiirettä ollut. Saavuin lopetukseen 01.40 eli vajaat 19 tuntia meni viimeiseen päivään ja kokonaisaikaa jäi jäljelle reipas kolme tuntia.

Kommentit:

  • kaikista ajamistani ajoista tämä oli eniten "pakkopullaa", olisi pitänyt suunnitella mielenkiintoisempi reitti
  • pitämällä tauot lyhyinä, Suomessakin ajamaan 1000 mailia 18 tuntiin, sen alle päästäkssen pitää olla tosi hyvä reitti ja kaiken mennä ihan putkeen
  • viileä ilma ainakin minulle sopii huomattavasti paremmin kuin tällainen helle kuin nyt oli