Kävin Alastarolla veljenpojan pajalla taas viime viikolla. Painettiin prässillä lovipankon natsat pois vetovarsista. Lovipankko oli aivan sairaan lujaa kiinni vetovarsien palloissa. Leikkasin tapit poikki ja nyt painettiin prässillä ne natsat pois. Toinen lähti suht helposti, mutta toinen oli tosi piukassa. 50 tonnin puristimella painettiin melkein koko teholla ja sitten kuului kaamea paukaus ja tappi lähti pallosta liikkumaan. Samalla reissulla särmättiin levystä aihio, josta tulee VOA suojalevy.
Tallilla ensin vetovarret takaisin traktoriin. Sen jälkeen työstin VOA suojaa: kiinnityspalojen teko, vääntelyä, kiinnityspisteiden hitsaus kiinni ja vähän hiomista. Maalaus jäänee keväämmälle, koska halli on kylmä (+1 oli tänään).
Päätin yrittää konetta vielä kerran käymään ennen talvitaukoa. Nettikeskusteluissa kerrottiin että se on Farmallin etukammiodieselin ominaisuus että käy tosi huonosti vähän aikaa ennenkuin sen verran lämpiää että alkaa käymään kunnolla. Oli ensin 1000w lämmitin öljypohjan alla sen aikaa, kun ähräsin vetovarsien ja VOA suojan kanssa. Akku oli latauksessa jo pari päivää. 10 litraa moottoripolttoöljyä lisää ja kuumailmapuhallin valmiiksi. Aloitin samoin kuin viimeksi: käsipumpulla varmuudeksi muutaman kerran, pakkosyöttö päälle, suihkaus Pilottia ilmanpuhdistajaan, 5s hehkutus ja starttaus. Lähti muutaman kierroksen jälkeen käymään. Mutta kuten viimeksikin kävi erittäin huonosti ja järjettömästi paksua vaaleata sauhua. Kävi ehkä 15-20 sekunttia ja sammui. Ajattelin että startataanpa uudelleen, suihkaus pilottia ja lähti uudestaan käymään. Nyt yritin auttaa asiaa sillä, että laitoin kuumailmapuhaltimen painamaan kuumaa ilmaa ilmanpuhdistajan putkeen. Ei se paljon tuntunut auttavan, mutta kävi nyt ehkä puoli minuuttia. Ja eikun kolmannen kerran käymään samalla proseduurilla ja kuumaa ilmaa imusarjaan. Nyt alkoi heti nostamaan kierroksia ja sitten yhtäkkiä räjähti käymään kunnolla. Sauhua oli tallissa niin sairaan paljon ettei eteensä nähnyt, hyvä kun pääsin ulos avaamaan isot ovet ilman että tukehduin. Mielenkiintoista tuo että käy vain vähän aikaa ja lähtee kuitenkin uudelleen startatessa taas käymään. Lähteekö paremmin käymään kesällä vai liittyykö tämä siihen että kone on vaan niin väljä ...
Ajoin traktorin ovensuuhun ja annoin koneen käydä ja tarkistin mittarit. Öljynpainemittarin mittarin viisari nousi melkein tappiin heti. Myös lämpömittarin viisari alkoi nousta pikku hiljaa eli molemmat tuntuu toimivan ainakin jotenkin. Nostolaitteita nostin ylemmäs. Piti nostaa ihan ylös, mutta nostosylinterin huohotinputkesta ruikkasi kupillisen öljyä lattialle niin lopetin siihen. Sylinteri on 1-toiminen ja männän ohi yläpuolelle on päässyt öljyä, joka sitten tuli huohottimesta ulos. Pitänee rakentaa joku muovipullo jonne hukkaöljy jää. Mittasin myös uudelleen latausjännitteen: näytti 12.50 V eli ei kyllä lataa yhtään. Laturi ja latausrele pitänee avata ja tarkistaa johdotus. Tai vaihtaa suosiolla 1-johtoinen vaihtovirtalaturi.
Sammutin myös löytyi: kun kaasuvipua työntää tarpeeksi poispäin niin sammuu. Itse kaasuvipu ei kuitenkaan työnnä sitä tarpeeksi pois => visustoa pitää säätä. Nyt painoin käsin pumpun kyljestä kaasuvipua hieman poispäin niin siihen nätisti sammui.
Taas kun sammutin niin alkoi vuotaa jäähdytysnestettä. Tulee vesipumpun yläpuolelta, joko pumpun tiivisteestä TAI kannentiivisteestä. Pitää tutkia kesällä tarkemmin. Jännä että yhtään ei tule ennen kuin sammuttaa traktorin?
Nyt taitaa käydä niin että seuraavan kerran käynnistelen keväämmällä. Jos on tällaista nollakeliä, niin voi olla, että istuinta virittelen ja korjaan tuota kaasuvivustoa.
Voimanottoakseli. Tässä näkyy myös se englantilaisen insinöörin taidonnäyte nostolaitteeksi: tuollainen etuosastaan saranoitu kehto, jossa sitten on varsinaiset vetovarret kiinteästi kiinni. Vasemmalla oleva sylinteri sitten nostaa kehtoa. Kehdossa on myös Keski-Eurooppalainen vetolaite, jolla vedetään niitä 2-akselisiä itsenäisiä vaunuja ja hinattavia työkoneita.
Tässä on se VOA suoja, jonka tein tänään. Maalia vielä päälle ja kiinni.