• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Aloitin hieman tutkimalla muutamia juttuja. Etuvaloissa ainakin oli 6V polttimot ja sytytysvirtakatkaisija yhdellä kielellä => traktori on 6 volttinen ja ainakin ollut plus-maadoitettu (mutta tullaan konvertoimaan 12 volttiseksi ja normaali miinusmaadoitus). Traktorissa on jalkakaasu, varmaankin jonkun kyläsepän viritys, ainakaan en ole missään muualla nähnyt vastaavaa. Äänitorvenkin joku on selvästi jälkeenpäin viritellyt, torvi tosin on jonnekin häipynyt, mutta johdotus ja painonappi löytyy. 

Varsinaisen työn aloitin purkamalla pakosarjan päällä olevan pellin, jonka tarkoituksena on tehostaa polttoaineen höyrystymistä kun ajetaan petroolilla. Tätä ei tarvita kun tarkoitus vähät ajot ajaa bensalla.

Sen jälkeen irroitin bensatankin. Se on pieni vain n. 4 litran vetoinen "kannu", joka on tarkoitettu vain starttiin ja lämpimäksi käyttöön. Aloitin myös tankin puhdistamisen: pieniä kiviä sisälle ja polttoöljyä => ravistelua, tätä muutaman kerran. Ei ihan kunnollinen tullut, mutta riittänee toistaiseksi. 

Seuraavaksi irroitin ilmanpuhdistajan. Se pitää kokonaan puhdistaa myös sisältä ja toisaalta pääsee paremmin näkemään kaasuttimen sisälle ja miten ryyppyläppä toimii. Ihan hyvät öljyt oli sisällä ja ei mitään tajuttoman likainen ollut. 

Sitten moottorin öljyt ulos. Ei tullut yhtään vettä mikä oli hyvä merkki. Aika paksua "tervaa" oli, mutta hyvin tuli ulos. Irroitin myös öljypohjan. Sellaista jäykkää tervaa oli jäänyt n. sentin verran pohjalle, puurimalla piti kaapia pois, jonka jälkeen pesin pohjan polttoaineella. Irroitin myös öljypumpun sihtin ja pesin sen erikseen. Yritin katsella kampikammioon, mutta huonosti sinne mitään näki. Nokka-akseli ainakin yksi nokka oli hieman pintaruosteessa. Jälkiviisaana tulee mieleen, että moottoria pitäisi silloin tällöin pyörittää niin paljon, että öljypumppu nostaa öljyä kanteen, joka sieltä valuu alas venttiilinostajan vartta pitkin nokka-akselille. 

Irroitin venttiilikopan ja tarkistin että välystä on eli yksikään venttiili ei kanna. Välykset oli isoja, yli millin (ohjearvo on 0.45 mm). Jätin sen nyt näin, pitää palata asiaan. Kaadoin öljyä nostotankojen reikiin ja keinuvivuille, saavat hieman voitelua jo nyt kun konetta pyöritellään. 

Sitten kiersin tulpat irti. Merkkasin ensin tulpanjohtoihin numerot että en sekota niitä. Ensin ei onnistunut, koska tulpat on ns. isompaa runkokokoa eli 21mm normaali tulpanavain ei sovi. 22mm tavallinen hylsy ei mene tarpeeksi syvälle. Täytyi ostaa erikseen 22mm pitkä hylsy niin jo alkoi tapahtua. Tulpat oli sinällään aika OK: ei ruostetta, hieman nokiset ja piikki selvästi kulunut. Paikallisesta autotarvikeliikkeestä hain uudet. Ihan samoja en saanut (oli Champion D16, suositus on D21, mutta nyt tuli D14). Ainoa mitä oli isoa kokoa. 

Tarkistin myös hydrauliikan öljyt, mitään en tikkuun saanut. Lisäsin 3 litraa, vieläkään ei puutikkuun pitään tullut. Onkohan ajettu kuivana jo vuosikausia ?  No, jätin sen nyt tähän, ei ainakaan pyöri nyt kuivana. 

 

 Pakosarjan "lämpöpelti" pois, ei tarvita kun bensalla ajaa. Samalla huomasin että pakoputken tukiosan laippa on murtunut.

 

 Bensatankki on tällainen yhden gallonan purkki. 

 

 Ilmanpuhdistin systeemi. Hyvin tyypillinen aikakauden malli, öljyä pohjakupissa. 

 

Öljypohja irroitettuna. Aikamoista tervaa oli pohjalla. 

 

Öljypumpun siivilä lähti kätevästi irti vain yksi sokka irroittamalla. Oli sitten helppo puhdistaa kunnolla.