• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Hommat jatkuu. Aloitin öljynsuodattimen vaihdolla. Hollannista tuli uusi suodatin. Vanha oli todella likainen eli sillä on ajettu todella paljon. Tiivistekin oli kovettunut ja niin tiukasti urassa kiinni että ruuvimeisselillä ja puukolla piti kaivaa pois sentin paloina. Lisäsin nyt myös öljyä niin että tuli ylemmästä hanasta ulos. 

Sitten siirryin sytytyspuolelle, koska eka arvaus oli että käynnistyspulmat johtuu kipinän puutteesta. Iskin virtakynän kiinni puolan johtoihin ja heti huomasi että ei tule virtaa. Eli kärjiltä tulevaa maata ei ollut. Uudelleen viilaamaan ja puhdistamaan kärkiä. Piti vaihtaa Hollannista tulleet uudet, mutta ne olikin eri malliset (ei ainakaan heittämällä mene samaan paikkaan). Pari kolme kertaa piti hioa ja putsata ennenkuin alkoi yhdistää kunnolla. Tarkistin vielä että sytytyshetki on edes siellä päin. Kärjet kiinni niin valo palaa ja kun kärjet aukeaa niin valo sammuu ja juuri sillä hetkellä sitten puolan toisiopuoli iskee virran jakajan kautta tulpille. Kiersin konetta varovasti kunnes valo sammui ja katsoin sen jälkeen remmisiivasta TDC merkin: aika hyvin oli merkissä. 

Edelleen ihmettelin myös kaasutinta, kun se tulvii. Vika tuntuu olevan uimurin neulassa, joka jumittelee silloin tällöin: joko jää auki jumiin ja tulvii TAI jää kiinni jumiin niin bensa loppuu. Neula on sellainen paksu poikkipinnaltaan kolmio. Ei pitäisi mitenkään ahdistaa mutta näin vain tekee. En siihen vielä oikein ratkaisua löytänyt. Pieni kopaus uimurikammioon näyttää irroittavan neulan. 

Sitten uudelleen käynnistysyritys. Edelleen yritin samalla 50 Ah akulla, se oli nyt yön yli paremman laturin takana ja potkua oli nyt enemmän. Ryyppy kiinni, pari kierrosta, ryyppy puolilleen, sytytysvirta päälle ja starttia. Startissa eilisestä rasvausoperaatiosta huolimatta sitä vikaa edelleen että ei lyö ratas päälle. Uudelleen yrittämällä sitten lähtee pyörittämään. Ja kone lähti parin kakistelun jälkeen käymään, YES. Öljynpaineet nousi ja öljyä alkoi nousta kanteen. Eikä mitään isompia kolinoita. En käyttänyt kauaa, koska koneessa ei ollut jäähdytysvettä.

Seuraavaksi jäähdytysveden kimppuun. Huomasin jo aiemmin että blokin kyljestä vasemmalta puuttui hana. Sama homma jäähdyttäjän kanssa: sen oikeassa laidassa alhaalla pitäisi olla hana, mutta tyhjä reikä oli. Blokin kylkeen löysin romulaatikosta sopivan tulpan, mutta jäähdyttäjän alle tein vain nopean virityksen veistämällä reikään puutikun. Vettä vävypojan tontilta naapurista ja koneeseen. Heti alkoi vesiletku alhaalla oikealla vuotamaan, oli ihan harsoa. Onneksi ostin Hollannista letkusarja niin siitä vaihdoin tuon ja myös vesimpumpun alta tulevan putken pätkän. Vähän oli hankalia vaihtaa ilman että purkaa vesipumppua ja jäähdytinta pois, mutta onnistuin kuitenkin. Nyt pysyi vedet sisällä ja uudestaan käymään. No nyt vuoti ylävesiletku, sekin vaihtoon. Nyt on kaikki vaihdettu paitsi vesipumpun ja termostaattikotelon välinen putken pätkä.

Sitten ilmaa takarenkaisiin ja koelenkille pihalla. Kytkin toimi hyvin, samoin vaihteet. Takaisin tullessa hyytyi oven kynnykselle, mutta se johtui juurikin tuosta uimurineulan jumista. Pari kopausta uimurikammioon ja taas lähti käymään ja ajoin sisään. 

Päivän lopuksi irrotin vasemman takapyörän. Mutterit ei olleet yhtään tiukassa ja kun on ns. tykki mallinen vanne niin lähtee pelkkä ulkovanne pois, ei keskiö. Seuraavaksi on tarkoitus yrittää rengasta pois vanteelta kotikonstein. Uudet renkaat tulossa, mutta sitä ennen vanteet pitää viedä puhallukseen ja maalaukseen (vannehopea). 

 

 

Suodattimen kuoren tiiviste oli pahoin kovettunut ja ryytynyt uraan kiinni. Palasina puukolla pois. Uusi tiiviste tuli suodattimen mukana. 

 

Vanha öljynsuodatin oli todella likainen ja tukossa. Tiedä koska on vaihdettu. Uusi tilattiin Hollanista. 

 

Vesiletkujen pätkät oli tosi hapertuneet, vesi tuli välittömästi läpi. Mutta onneksi oli jo uudet hyllyssä odottamassa, nekin Hollannista. 

 

En tiedä mikä juttu tässä oli että molemmat vesihanat oli tipo tiessään. Blokin kylkeen löysin kuorma-auton osien joukosta sopivan messinkisen tulpan. Jäähdyttäjän alle löin puutapin.