• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Tämä tarina ei liity suoraan omaan Scaniaan, mutta koska kyse on kuitenkin Scanian moottorista, kerrotaanpa tämäkin. Velipojalla on Lokomon AH145 maantiekarhu vuodelta 1967. Hän yritti talvella uutta ennätystä kuinka pitkään voi ajaa jos koneessa ei ole jäähdytysnestettä tarpeeksi. Yritys päättyi siihen että kone leikkasi kiinni. Laitteessa on Scanian valmistama vapaastihengittävä 11 litran kuutonen eli tyyppimerkiltään D11. Sellaista ei oikein mistään löydy, mutta hommasin hänelle vastaavan koneen turbolla eli tyyppimerkintä DS11. Koneen vaihtoa tein sitten tässä pitkin heinä- ja elokuuta.

Vanhan moottorin irroitus

Purkaminen oli aika helppoa: konepeitto pois, jäähdyttäjän peitto pois, jäähdytin/tankkiyhdistelmä pois. Moottori makaa suoraan järeiden kiskojen päällä => helppo liuttaa niitä pitkin ulos. Lohkon mutterit irti ja vähän rautakangella herättelin mutta ei liikkunut mihinkään. Tuotiin sitten pyöräkuormaaja paikalle ja sillä kun hieman nosti ja veti niin moottori irtosi helposti. 

 

Tällaisesta pelistä kyse. Ikäisekseen hyvässä kunnossa.

Moottori irroitusta vaille. Näkyy hyvin nuo pitkittäiset paksut palkit joiden varassa moottori makaa.

Tankin ja jäähdyttäjän yhdistelmä. Tankkisysteemi on jälkeenpäin tehty, alkuperäinen tankki on moottorin ja hytin välissä.

Voimalle ei voi mitään eli nyt moottori roikkuu pyöräkuormaajan nokassa.

 Moottorim kasaamista

Moottorien peruslohko on samanlainen, mutta heti alkoi paljastua että on myös eroja. Ihan ensiksi käynnistettiin uusi kone jotta tiedettiin että toimii. Ei oikeastaa tehty miuuta kuin ilmattiin kone ja kolmannella startilla lähti tulille. Käytettiin muutama kymmenen sekunttia vain koska ei ollut vesiä eikä jäähdytinta paikalla.

- Kytkinkoppa on erilainen, kiinnikkeet ei sovi (vaihdettiin koppa, jolloin vauhtipyörä piti irroittaa yms.)

- vauhtipyörä ja kytkinasetelma erilainen (piti sekin vaihtaa vanhasta) 

- laturin kiinnitys erilainen (oikea etu tuki piti vaihtaa vanhasta)

- ylävesiletku toisessa paikasa (termostaatin kotelo piti vaihtaa vanhasta)

- polttoaineen suodatinsysteemi ja putket ei enää sopinet paikalleen => piti viritellä !

- vesipumpun siiva isompi, alkuperäiset hihnat ei sopineet

- ohjaustehostimen pumppu piti purkaa pois

- vesiletkut vasemmalla puolella meni hieman eri tavalla => virittelyä

- kaasuvivusto aika erilainen koska vapaastihengittävässä vivut meni imusarjaan, ei pumpulle

Vanha kone vasemmalla, uusi oikealla. Vanha oli kyllä paljon siistimpi, maalattu jossain vaiheessa uudelleen. Uusi taas tuntui olevan suoraan ajosta otettu ja ei milloinkaan pesty !

Kytkinkopan ja vauhtipyörän vaihto meneillään.

Uusi moottori takaisin 

Sen jälkeen yrittämään konetta takaisin. Saatiin helposti niille kiskoille, mutta ei mennyt millään kunnolla eteenpäin. Ajateltiin että ei boorit kohdallaan ja väänneltiin/käänneltiin. Sitten huomattiin ongelma: öljypohja on myös erilainen ja öljyproppu ei mahdu olemaan koska taka-akseli niin lähellä. Alkuperäinen on matalampi ja öljyproppu on sivulla. Ensin tutkailtiin öljypohjan vaihtoa, mutta sairaan iso homma. Kyse oli kuitenkin vain noin 10 millistä ja rakenneltiin uusi proppusysysteemi jolla saatiin se sen verran matalammaksi että kone mahtui paikalleen. Sen jälkeen kone meni "booreilleen" yllättävän helposti. Lohko kiinni, kiinnityskorvat kiinni, jäähdytin takaisin, putket kiinni jne. Koekäynnistettiin ja lähti helposti käymään mutta tuli seuraava murhe. Tässä moottorissa on jäähdytysvedellä toimiva öljyn lauhdutin ja se vuoti kannestaan öljyt ulos. Siihen oli joku kyläseppä tehnyt järkyttävän patentin silikonista ja lattatiivisteestä. Scanialta selvisi että siihen kuuluu O-rengas ja maksaa varaosana vain 42 euroa !!!  Haettiin tarvikeliikkeestä vastaava oloinen, pari kertaa piti hakea oikeaa kokoa mutta lopulta alkoi pitämään (ja hinta 2 euroa). Pakoputkihomma piti rakentaa kokonaan uudestaan koska turbokone. Päädyttiin lopulta suuntaamaan kaasut koneen alle kun oli helppo rakentaa niin. Lopulta oltiin siinä tilanteessa että päästiin koeajamaan. Kaikki tuntui pelaavan ja kone lämpeni oikein. Vielä on hieman viriteltävää: öljynpaineen merkkivalo ei toimi, lämpömittaria ei ole lainkaan ja imuputki turbolle puuttuu (ilmanpuhdistaja ei ole pelissä mukana lainkaan).

Uusi kone menossa paikalleen. Öljypohjaongelmaa ei tässä vaiheessa vielä huomattu.

Moottori paikallaan. Turbon imuletku puuttuu.

Eka koeajo meneillään.

Konepeitto vielä puuttuu. Mietittiin myös että olisiko enemmän katu-uskottavuutta jos jättäisi sen kokonaan pois ;) Äänet on jo kohdillaan koska ei ole lainkaan äänenvaimenninta, vain parin metrin putki turbolta alas koneen alle.