• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Viime kerran jälkeen on hytin lattian loput reiät hitsattu. Olin tiistaina Alastarolla velipojan pajalla ja annoin Kemppi-liimaa sekä hytin lattiaan että telin noston kojelaatikkoon. Ajoin muuten auton sinne ja kytkin toimi hyvin. Edellispäivänä säädin vapaavälyksen oikeaksi ja se auttoi selvästi eli pohjaan saakka painettaessa irroittaa nyt kunnolla. Männän varren liike on kaiken kaikkiaan aika lyhyt => pitää olla säädetty oikein tai muuten ei irroita kunnolla vaikka ei olisi ilmaakaan. 

Kävin keskiviikkona Laitilassa, jossa yhdellä romutrokarilla oli 141:n hytti. Irroittelin yksittäisiä osia: 141 ja V8 merkit, kaarevien sivuikkunoiden verhotankot, lukulampun, kattoluukun reunamuovin yms. 

Tankki vuoti, se oli tiedossa jo alunperin. Mukana tuli toinen tankki, jonka piti olla ehjä, kylmämetallilla paikattu. Kun se hiekkapuhallettiin, aika paljon tuli reikiä sinne sun tänne. Ilmeisesti kylmämetallit lähti mukana. Ensin harkitsin sen paikkaamista messinkillä. Siten tuli mieleen että itse asiassa 200 litran lyhyempi tankki olisi parempi: vaihtolavalaitteen sivutunkki sopisi paremmin tai jäisi tilaa pienelle työkalupakille. Facebookkiin kyselyä olisiko jollain tietoa hyvästä tankista. Tuli vihje ja pari kuvaa tankeista Piikkiön autohajoittamossa. Kävin katsomassa ja otin sitten mielestäni parhaan yksilön. 

Ruostetta oli mutta pääosin pintaruostetta. Syviä syöpymäjälkiä ei ollut. Ensin ajattelin vielä puhallukseen heti, mutta sitten ajattelin että putsailen itse isoimmat ja testailen että pitää / toimii. Puhalletaan sitten uudelleen kun koko auto maalataan. Jynssäsin ruosteet pois porakoneeseen liitetyllä teräsharjalla ja maalasin harmaalla Ferrexillä. 

Tulos oli tällainen eli ihan hyväkuntoinen tankki oli. 

Vaihto-operaatio alkoi sillä että otin vanhasta tankista siellä olleet 30-40 litraa dieseliä pois. Tankissa on takapuolella aina se laippahomma, jolla 2-tankkijärjestelmässä tankit yhdistetään toisiinsa. Laippaa raotin ja siitä löpöt kannuun. Polttoainejohdot pois, mittarin johdot pois ja lopuksi kiristyspannat pois. Aika paljon oli ruosteessa pantojen alta => onkohan ikinä tankki ollut irti ? Toista kiinnikettä piti siirtä jotta sopii lyhyemmän tankin kanssa. Helppo homma koska rungossa oli reiät valmiina. 

Vanha on poistettu ja kiinnikkeitä säädetään. Myös polttoaineputkia joutui hieman vääntelemään, koska lyhyemmässä tankissa liitoskohdat on eri paikassa. Alkuperäisessä tankissa oli muuten myös paluupuolella putki pohjaan saakka (suoraan kiinnityspultin jatkeena). Myös polttoainemittarin anturi on "väärässä päässä" => johtoja pitää jatkaa. Kuvassa näkyy kuinka alkuperäinen tankki on pahasti ruostunut pantojen alta. 

Uusi tankki paikalla. Pantojen alla olevat kumit on surkeassa kunnossa, pitää katsella jos saa jostain uudet. Heitin yöksi 10 L löpöä sisään. Ainakaan heti ei valunut alle :). Jos pitää niin toiset 20 L sisään ja koekäyttöä.