• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Ei tässä mikään tajuhidas perä ollut (4.17), mutta mielessä kuitenkin siinteli huomattavasti harvempi perä. Kauppilasta löytyi napaperäisen perä, jonka välitys on 3.44. Sellaisen tilasin ja vaihdon Huittisista Mäkelän korjaamolla. 

Perä irtosi helposti ja samoin takaisin, meni ehkä pari tuntia. Mutta sitten alkoi päistämään. Kun piti laittaa kardaani kiinni, huomattiin että vääntiö on erilainen. Vanhasta sen vanha irti ja boorit oli samat eli sopii. Mutta: kaulus johon stefa nojaa, onkin eri halkaisija. No, otetaanpä sekin laippa vanhasta. Pirun piukassa ja lohkesi palakin pois, lopulta irtosi. Se paikalleen SikaFlexin kanssa ja vääntiö paikalleen (oli aika piukka). Mutta: ei mene pohjaan saakka, mitä ihmettä. Sitten Esko muistaa että siellä on sellainen säätöprikka, joka pitää ottaa pois jos on tämä vahvempi vääntiö. Vasaroidaan vääntiö vielä kerran ulos, prikka pois ja takaisin. Nyt onnistuu. Tässä meni toinen kaksi tuntia. 

Ajossa 300 rpm tippui moottorin kierrokset. Nyt menee 80 km/h niin on 1450 kierrosta. Varsinkin isoista vaihteista huomaa että on harvempia. Samoin huomaa kyllä että ei lähde risteyksestä niin liukkaasti kuin ennen vaan pitää hieman pidemmälle vedättää. Mutta hiljainen tuli ja tarvittaessa kulkee 125 km/h. :) 

 

Harvemmassa perässä on vetoakselit 6 mm eri kohdassa. Tein itse alumiinilevystä tarvittavan levyn etäisyyden säätämiseksi oikeaksi. 

 

Vetoakselit irti jotta perä lähtee irti

 

Vanha vasemmalla ja oikealla uusi menossa paikalleen. Kyllä tää olisi kotioloissa hankala vaihtaa, painaa n. 200 kg.