• Honda ST 1300 Pan European

  • Mercedes-Benz GLC 250d

  • Scania LBS 141

  • Scania T 142

  • Genealogia

Paljon on ystävät ja kylän miehet varoitelleet että "Venäjältä ei selviä hengissä" tai ainakin sinut ryöstetään. Riskejä voidaan lähestyä kahdesta suunnasta:

  • mikä on riski että matka jostain syystä keskeytyy tai viivästyy pahasti
  • mikä on riski että tapahtuu jotain sellaista, jolla on kauaskantoiset seuraukset (omaisuuden/rahojen menetys, vakava tapaturma tai jopa kuolema)

Insinöörinä lähestyn asiaa analyyttisesti ja listasin erilaisia riskejä:

Liikenne

Tämä on omasta mielestä ehkä se suurin riski eli että joutuu kolariin. Liikenne on varsinkin Pietari-Moskova välissä vilkasta. Teiden kunto on huonompi ja ajaminen villiä. Jokainen on joskus katsellut Youtube:sta venäläisiä kolarivideoita. Moottoripyörää ei pidetä auton veroisena kulkineena josta johtuen esim. ohitse lähdetään vaikka mp tulee vastaan. Teiden kunto vaihtelee kovasti ja varsinkin isot montut, ns. bothole, ovat prätkälle vaarallisia. Ajamiseen joutuu keskittymään koko ajan. Miten minimoin riskiä

  • ajetaan rauhallisesti ja riskejä ottamatta esim. ohituksissa
  • ajetaan vain isompia teitä
  • ajetaan vain päivänvalossa

Baltiassa ja Puolassa on tullut ajettua => en odota tilanteen olevan yhtään sen pahempi mitä Puolassa on.

Tekniikkamurheet

Liittyen tuohon teiden kuntoon, pyörät tulee olemaan kovilla. Jousitusta on vahvistettu, mutta kuormaa on paljon. Normaaleja kuluvia varaosia tulee mukaan ja renkaat, sekä työkaluja omatoimiseen korjaamiseen. Mutta jos esim. polttoainepumpun ja -ruiskutuksen kanssa tulee ongelmia, heikoilla ollaan. Matkakertomuksia lukiessa tekniikkamurheet on olleet yleisin haaste. Riskit on tässä kuitenkin paljon laskeneet sen jälkeen kun loppuosaankin tuli asfaltti (sitä ennen lopun 2000 km sorapätkä varsinkin rikkoi jousituksia). Vuona 2012 Pohjanmaan kaverit oli kahdella Harrikalla matkassa ja ei mitään jousitusmurheita. 

Sairastuminen

Vatsan sekaisinmeno on se yleisin vaiva. Siitä nyt paranee ja Imodium yms. on mukana. Matkakertomuksissa ei juurikaan ole mainintaa pahoista vatsataudeista => Venäjä ei ole ilmeisesti bakteerikannaltaan ollenkaan niin kaukana Suomesta kuin esim. Intia ja Kiina. Pahempi juttu on jos iskee joku kuumetauti tai esim. umpisuoli puhkeaa. Pahin olisi jos saisi sydäninfarktin tai verisuoni katkeaisi päästä => selviämisen mahdollisuudet on Venäjällä paljon pienemmät kuin koto-Suomessa.

Ryöstö

Näitä tapahtuu. Matkakertomuksista tosin ei löydy yhtään mainintaa edes vaarallisesta tilanteesta. Paljon riippuu omasta käyttäytymisestä. Kaksi raavasta miestä auttaa tässä hieman. Ei ole tarkoitus myöskään viettää paljon aikaa isojen kaupunkien keskustoissa ilta- ja yöaikaan umpikännissä. Käteistä on tarkoitus pitää mukana rajoitettu määrä jotta ainakin tappiot minimoituu jos joku intoutuu Kalasnikov kädessä pyytämään köyhäinapua.